Ultras Nord och Sol Invictus har på sociala medier publicerat ett uttalande inför manifestationen med budskapet: “Nu säger vi stopp till den här utvecklingen'. Arkivbild.
Ultras Nord och Sol Invictus har på sociala medier publicerat ett uttalande inför manifestationen med budskapet: “Nu säger vi stopp till den här utvecklingen'. Arkivbild. - Foto: Magnus Lejhall/TT

Ultrasgrupper går samman i protest

I den 30:e matchminuten i helgens matcher i superettan och allsvenskan kommer flera ultrasgrupper att protestera tillsammans. De kräver att tillträdesförbudet inom svensk elitfotboll lättas, rapporterar Aftonbladet.


Budskapet från ultrasgrupperna är att tillträdesförbud utan brott måste bort. Enligt Aftonbladet finns ett starkt missnöje kring att tillträdesförbud kan delas ut – trots att förundersökningen läggs ner eller att det inte finns någon brottsmisstanke.

— Då borde du rimligtvis inte heller bli avstängd. För lagen som den är i dag så behöver du varken vara misstänkt eller dömd för någonting för att kunna bli avstängd, säger Isak Edén, ordförande för Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), till tidningen.

Det är åklagare som utfärdar tillträdesförbud, när det finns risk att en person begår brott för att störa säkerheten under ett idrottsevenemang. Enligt lagstiftningen kan förbudet också delas ut vid ordningsstörningar.

— Vi har sett en våldseskalering ske och det är det vi har försökt få bukt med. Vi vet att vi är mer offensiva med det här tillträdesförbudet, men vi vill förhindra våldsyttringar genom att ålägga tillträdesförbudet, säger åklagaren Henrik Nordquist.

Ett beslut om tillträdesförbud kan överklagas och prövas av allmän domstol. Inför årets säsongspremiär av allsvenskan hade 224 personer fått tillträdesförbud, enligt Aftonbladet.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!