En kvinna som dömdes för djurskyddsbrott för att ha haft över 1 000 hamstrar i en lägenhet anmäls igen, men förnekar brott.
En kvinna som dömdes för djurskyddsbrott för att ha haft över 1 000 hamstrar i en lägenhet anmäls igen, men förnekar brott. - Foto: Andres Kudacki /TT Länsstyrelsen

Hade 1 000 hamstrar i lägenhet – anmäls igen: "Stämmer inte"

Tidigare i år dömdes kvinnan för att ha en gnagarfarm med över 1 000 hamstrar i sin lägenhet. Nu anmäls hon igen, efter att grannarna misstänkt att hon fortfarande har gnagare i huset, något som kvinnan förnekar.


Den nya anmälningen nådde Länsstyrelsen i slutet av februari 2024. Anmälaren berättade då att det luktade död, urin och avföring från kvinnans lägenhet.

I anmälan framkommer det också att grannarna vaknat om nätterna på grund av ljuden från de pipande hamstrarna.

Nu uttalar sig kvinnan om anklagelserna:

– Det som står i anmälan stämmer inte, säger hon till Hem & Hyra.

Här är djuret du INTE får ha i din lägenhet – kan ge böter

Dömdes för djurskyddsbrott

Det är inte första gången som kvinnan kritiserats för sina husdjur. Det hela började 2021, när den första anmälningen om gnagarna skedde. 

Li Ekblom, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen, besökte då lägenheten för att se om det fanns någon sanning i klagomålen. Det hon möttes av hade hon inte kunnat tänka sig. 

– Jag har aldrig sett så många djur i en lägenhet. Hela vardagsrummet var fullt av hinkar med hamstrar ända upp till taket, det fanns inte plats för någon soffa eller något annat. Det var gångar i lägenheten, så trångt var det på flera ställen, säger hon till Hem & Hyra

Flera av burarna stod under diskhon, där det var alldeles mörkt. I lägenheten fanns det också en stor hund och en sköldpadda som bodde på balkongen.

Under Ekbloms inspektion blev det tydligt att kvinnan, tillsammans med sin sambo, sålt hamstrar utan att ha tillstånd till verksamheten. 

Trots att kvinnan nekade till anklagelserna dömdes hon i februari 2024 och fick i efterskalvet betala totalt 2 500 kronor i böter. Hennes man höll sig däremot undan från rättegången och blev därför aldrig dömd. 

Han jagas fortfarande av polis. 

LÄS MER: Kvinna hade gnagarfarm med 1 000 hamstrar i lägenhet

"Jag har aldrig sett så många djur i en lägenhet", säger djurskyddshandläggaren Li Ekblom till Hem & Hyra. Foto: Länsstyrelsen.

Kvinnan anmäls igen efter domen

Bara 26 dagar efter kvinnan dömdes för djurskyddsbrott anmäldes hon alltså igen. 

För Hem & Hyra berättar djurskyddshandläggaren Li Ekblom att hon inte är förvånad över de nya klagomålen, eftersom det inte är första gången som Länsstyrelsen har ett ärende på kvinnan. 

Då har det handlat om hästar, duvor, höns, katter, kanin och en hund.

När Hem & hyra kommer i kontakt med kvinnan efter den nya anmälningen är hon tydlig med att kritiken är obefogad. Enligt henne vill anmälaren väcka misstro mot henne. 

– Det som står i anmälan stämmer inte. Vi har bara fyra äldre dvärghamstrar och en hund i lägenheten, säger hon till Hem & Hyra.

Doften ska istället komma från hennes toalett. Hon vet inte heller var hennes sambo, som jagas av polisen, är. 

Bild från lägenheten 2021. Foto: Länsstyrelsen.

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Sjuka skillnaden – så mycket dyrare är det med hund än katt

Nya metoden för att få bort råttor från Stockholm: "Brutalt"

Här är raserna hundtränaren aldrig skulle köpa: "De är elaka"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!