Petra Mede leder Eurovision Song Contest tillsammans med Malin Åkerman.
Petra Mede leder Eurovision Song Contest tillsammans med Malin Åkerman. - Foto: Jessica Gow/TT

Mede duckar Israelfrågan: "Kan inte uttala mig"

Artistavhoppen, demonstrationerna och protesterna är många. Men Petra Mede svarar inte på om Israel bör vara med i Eurovision Song Contest i Malmö eller inte. EBU tar beslutet, säger programledaren.


Fakta: Eurovision Song Contest i Malmö

27/4 Repetitionerna börjar inför stängda dörrar för de 37 bidragen.

5/5 Eurovisionveckan invigs med att alla artister går på den så kallade turkosa mattan och medverkar vid öppningsfesten.

6/5 Genrep inför första semifinalen.

7/5 Första semifinalen, där grannländerna Finland och Island deltar. Tio finalister utses under kvällen.

8/5 Genrep inför andra semifinalen.

9/5 Andra semifinalen, där Israel tävlar. Tio finalister utses under kvällen.

10/5 Genrep inför finalen.

11/5 Finalen, där Sverige, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland är direktkvalificerade.

I takt med att konflikten i Mellanöstern eskalerat har fler röster höjts kring att arrangören EBU bör utesluta Israel ur Eurovision Song Contest. Flera artister som skulle ha uppträtt under Eurovision-veckan i Malmö i maj har ställt in sin medverkan som en protest mot att landet tillåts vara med.

Petra Mede, som leder tävlingen tillsammans med skådespelaren Malin Åkerman, känner med människorna som drabbats av konflikten, men rättar sig efter EBU:s beslut.

— Jag skulle, i all ödmjukhet, vilja påpeka att Eurovision skapades ändå lite som ett fredsbevarande moment. Det var efter andra världskriget, det var för att förena Europa. Om man har det i åtanke så är det ju det som varit meningen med Eurovision. Vi får hoppas att vi kan få något enande, några dagar mer fyllda av glädje än av sorg, säger programledaren.

På frågan om att många kritiker menar att Israel ändå borde diskvalificeras svarar Mede:

— Jag kan inte uttala mig kring det. Det har helt enkelt med EBU:s regler att göra. Det finns ju ett regelverk som de har att förhålla sig till. Hur det ser ut vet jag inte riktigt. Det är faktiskt EBU som tar det beslutet.

Har haft livvakt

Petra Mede ledde Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm tillsammans med artisten Måns Zelmerlöw. Här under den andra semifinalen den 12 maj i Globen. Arkivbild.

Säkerheten runt Eurovision som inleds den 7 maj är väl tilltagen och polisen har tillsatt extra resurser i Malmö. Men Petra Mede, som leder tävlingen för tredje gången på elva år, är van vid pådrag. När hon var programledare tillsammans med Måns Zelmerlöw för åtta år sedan var risken för terrorhot en stor fråga.

— Då var det livvakt och otroliga säkerhetskontroller för oss alla innan man ens kom in i Globen, säger Mede.

Hon uttrycker ingen oro över säkerheten i år.

— Jag litar på att det tas om hand av SVT, Malmö stad och EBU.

Sjukskriven i ett år

2013 ledde Petra Mede Eurovision Song Contest själv i Malmö. Arkivbild.

I mars gästade Petra Mede pratshowen "Carina Bergfeldt" i SVT. Där berättade hon om att hon opererat ryggen och varit sjukskriven i ett år.

När TT träffar Mede i Stockholm har hon satt upp kuddar för ryggen i soffan hon sitter i under intervjun.

— Jag är inte helt smärtfri. Men det kommer jag kanske aldrig bli heller och det kanske man inte kan begära. Jag är bra nog för att leda Eurovision, säger hon.

Är det något som kommer att påverka dig?

— Jag får kanske ha lite lägre klackar. Sneakers ibland, som kommer att passa bra till det jag har på mig också. Med det tror jag att jag ska fixa det.

TT
/
/
/
/
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!